Trendspaning: 4 av 10 barn i Sverige uttrycker oro för klimatförändringarna

hostlov_Michael_Podger_unsplash

Vi ville ta pulsen på hur barn i Sverige känner inför klimatförändringarna. Därför tog vi hjälp av Sifo för att undersöka om föräldrar har märkt av om deras barn visat oro. Vi ville också få svar på frågan om föräldrar pratar med sina barn om detta och om de inte gör det – vad beror det på?

Resultatet är slående, så många som 4 av 10 barn har uttryckt oro för klimatförändringarna. Barn i storstäder är mer oroliga för klimatet än riksgenomsnittet, här skiljer det nästan 10 % mellan olika regioner. Mest oroliga verkar barn i Malmöområdet vara.

Den viktigaste slutsatsen från undersökningen är dock att föräldrar i Sverige inte pratar med sina barn om klimatförändringarna.

 • Hela 91 % pratar bara slentrianmässigt med sina barn om denna viktiga fråga.
 • Mammor tar större ansvar för att prata med barnen än vad svenska pappor gör.
 • 25 % av papporna pratar aldrig med sina barn om klimatförändringarna medan 56 % sällan eller aldrig gör det.

Vad kan det tänkas bero på?

Många föräldrar svarar att de inte känner att de har tillräckligt med kunskap i frågan. Det är helt förståeligt. Vi blir idag överrösta av information i stora mängder om alltifrån ekologisk mat, gifter i maten, utsläpp, olyckor och elände. Det är många frågor man ska hålla sig uppdaterad om. Men vi har ju också ett ansvar att inte lägga klimatkrisen i knät på våra barn och de finns mycket man som förälder kan göra tillsammans med sina barn för att motverka klimatförändringarna, till exempel prata om dessa frågor och läsa på: ta del av nyhetsartiklar och följa vad till exempel miljöorganisationer som WWF Sverige och Naturskyddsföreningen säger. De kommer ofta med tips på vad du som individ kan göra för att vara klimatsmart i vardagen. Eller lyft frågan med dina barns skola, hur mycket pratar de om frågorna där? Skolan har såklart en viktig roll. Ett annat tips är att följa den här bloggen där vi försöker tipsa om enkla och roliga klimatsmarta val, alltifrån att konsumera mindre till att välja 100 % ren el från sol, vind och vatten.

Om undersökningen

Sifos undersökning ”klimat och barn” genomfördes under oktober 2015 på uppdrag av Children’s Climate Conference. Den baseras på ett riksrepresentativt urval med 5 000 intervjuer i Sverige.5 kommentarer på “Trendspaning: 4 av 10 barn i Sverige uttrycker oro för klimatförändringarna

 1. Pingback: Bloggtips á la ekologiskt, energi, textil & DIY | GRÖNA MOMENT .

 2. Cajsa Lovehav

  Ett inlägg som är väldigt rätt i tiden. Formuleringen “Men vi har ju också ett ansvar att inte lägga klimatkrisen i knät på våra barn…” är mitt i prick. Barn förstår massor och det är allas vårt ansvar som vuxna att hjälpa barnen att bli empatiska och bry sig om vår planet. Faktum är att det är vår viktigaste uppgift inför framtiden.

  Allt bäst till dig
  Cajsa
  http://gronamoment.se/

  Svara
  1. Fru Watt Inläggsförfattare

   Hej Cajsa,

   tack för att du läst inlägget och att du tycker det är “mitt i prick”. Hoppas du följt Children´s Climate Conference, många kloka barn vi fått förmånen att lyssna på.

   Allt gott!

   Svara
 3. uno milberg

  Det är skräp att inte pappor fattar att vi krisar på detta jordklot. Det blir väl ingen reaktion förrän vattnet skvalpar utanför husets dörr. Då får de kolla om ungarna flyter och om de själva är simkunniga/ hälsar unoM

  Svara
  1. Fru Watt Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar och för att du läst mitt inlägg. Jag tror säkert att det finns massor av pappor som också pratar med sina barn om klimatförändringarna. Här handlade det ju inte om just kunskapen om klimatförändringarna utan om jämförelsen om man pratar om frågorna eller inte med sina barn. Enligt undersökningen var då mammor överrepresenterade i detta fall.

   Svara

Lämna en kommentar

Lämna gärna din e-postadress om du vill ha meddelanden om nya inlägg eller kommentarer.
E-postadressen publiceras aldrig.


Dela med dig